1. Placering av trappa

När du planerar din trappa funderar du givetvis över dess placering. Trappan som länkar ihop dina våningar ska användas under lång tid och placeringen måste uppfylla dina krav på funktion och design samtidigt som den ska passa in i huset.

Det finns många aspekter att ta hänsyn till vid val av trappans placering och vi på Trappcentrum bistår dig gärna med råd och dåd kring detta.

2. Modell av trappa

Hur ser din drömtrappa ut? Är det en härlig nätt, öppen trappa som tar dig upp eller ner eller är det kanske en pampig trappa som genast visar vägen till ett annat plan?

Oavsett hur den ser ut är det ett angenämt jobb att välja den nya trappans modell och design. En trappa har dessutom all potential att bli en spännande inredningsdetalj i ditt hem.

En öppen trappa kan vara ett bra val om du vill ha en mer diskret framtoning. Den öppna trappan släpper igenom ljuset och kan även ge dig en siktlinje genom rummet. Med en tät trappa kan du exempelvis skärma av ett rum. Den kan även byggas in under för förvaring.

Det finns en rad olika modeller av trappor – raka, svängda och med eller utan vilplan.

Vi på Trappcentrum kan trappor och hjälper dig gärna att hitta just din drömtrappa. Vi konstruerar din trappa efter dina behov och önskemål.

3. Material på trappa

Hur väljer jag material till min nya trappa? Att välja träslag och ytbehandling till din trappa är en viktig del i planeringen. När du väljer träslag finns det oändligt med val. Du kan välja att ha hela trappan i samma träslag eller blanda med målade detaljer i exempelvis vitt, som gör att delar av trappan smälter in i rummet.

Med plansteg och handledare i annat träslag – kan du få en helt annan känsla. Vi tillhandahåller alla träslag som önskas så som exempelvis furu, bok, björk, ask, ek, valnöt eller merbau.

Ytbehandling av träet är också ett val som ska göras – där du kan välja mellan olika ytbehandlingar så som mattlackad, oljad, laserad, vaxad eller såpad. Det går även att välja en ytbehandling likt ditt golv.Med ett trappräcke i trä, metall eller glas – kan du sätta din egen prägel på din trapp. Här är det enbart fantasin som sätter gränserna.

4. Utseende på trappa

Det finns många olika detaljer att välja i en trappa. Förutom material och ytbehandling kan du välja olika utföranden på de olika delarna i trappan såsom bland annat plansteg, handledare, räcken, stolpar och vangstycken.

Låt fantasin blomma och vi hjälper dig till den bästa lösningen.

5. Säkerhet runt trappan

När det gäller säkerhet kring trappor finns mycket att tänka på och byggregler att förhålla sig till. Anledningen till de regler som finns är förstås att förebygga att de personer som använder trapporna inte ska skada sig, utan ska kunna använda trappan tryggt och säkert.

Bland annat måste hänsyn tas till trappans lutning och längd samt höjd och djup. Trappans stegdjup bör ligga runt 250mm i gånglinjen och steghöjden anpassas så att trappan får en behaglig gång.

Trappan ska vara enkel och komfortabel att gå i och varje trappsteg ska vara utformat på samma sätt. BBR (boverkets byggregler) har normer gällande barnsäkerheten i en trappa och dessa följer vi.

Vi har över 25 års erfarenhet av trappor och hjälper dig i alla frågor som rör ditt trappbygge. Kontakta oss för inspiration och boka ett möte.